Lody

i

Autor: Couleur / CC0 / pixabay.com

Bakterie z JELITA GRUBEGO w lodach. Sprzedawcy nie myją RĄK! Szokujące wyniki kontroli!

2020-08-26 8:40

Lody to jeden z najpopularniejszych przysmaków w nadmorskich kurortach. Turyści kupują i spożywają je w ogromnych ilościach. Jednak nie wszyscy są świadomi tego, co jedzą. Wyniki kontroli sanepidu w Zachodniopomorskiem nie napawają optymizmem.

Inspektorzy sanitarni, przeprowadzający kontrolę w kurortach na terenie województwa zachodniopomorskiego, wzięli pod lupę 25 partii lodów z automatu. Przebadano łącznie 125 próbek.

Aż w ośmiu przypadkach kontrolujący mieli zastrzeżenia do jakości lodów - informuje Twoje Radio. Mianowicie w próbkach potwierdzono obecność bakterii Enterobacteriacae, które naturalnie występują w jelicie grubym człowieka, w dużej ilości. W takiej postaci są niegroźne dla zdrowia, jednak w przypadku spożycia produktów z ich zawartością, osoby z obniżoną odpornością lub cierpiące na choroby układu pokarmowego, mogą doświadczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Skąd obecność Enterobakterii w lodach? Wnioski są proste. Świadczy to o bardzo niskim poziomie utrzymania higieny w zakładach, a także o nieprawidłowo przeprowadzonym myciu i dezynfekcji.

Kontrole przeprowadzone w Zachodniopomorskiem skutkowały również sześcioma decyzjami o natychmiastowym zakazie produkcji i sprzedaży lodów. Właściciele lodziarni będą musieli poprawić warunki higieny na ich zapleczach, a następnie poddać się kolejnej kontroli. Dopiero po jej pozytywnym wyniku będą mogli wznowić działalność.

QUIZ: Lody i sorbety. Sprawdź swoją wiedzę o deserach lodowych.

Pytanie 1 z 12
Lody dzielą się na 3 rodzaje:

Wakacje 2020:

Jak zrobić lody domowe?
Nasi Partnerzy polecają