Inspektorzy sanitarni, przeprowadzający kontrolę w kurortach na terenie województwa zachodniopomorskiego, wzięli pod lupę 25 partii lodów z automatu. Przebadano łącznie 125 próbek.
Aż w ośmiu przypadkach kontrolujący mieli zastrzeżenia do jakości lodów - informuje Twoje Radio. Mianowicie w próbkach potwierdzono obecność bakterii Enterobacteriacae, które naturalnie występują w jelicie grubym człowieka, w dużej ilości. W takiej postaci są niegroźne dla zdrowia, jednak w przypadku spożycia produktów z ich zawartością, osoby z obniżoną odpornością lub cierpiące na choroby układu pokarmowego, mogą doświadczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Skąd obecność Enterobakterii w lodach? Wnioski są proste. Świadczy to o bardzo niskim poziomie utrzymania higieny w zakładach, a także o nieprawidłowo przeprowadzonym myciu i dezynfekcji.
Kontrole przeprowadzone w Zachodniopomorskiem skutkowały również sześcioma decyzjami o natychmiastowym zakazie produkcji i sprzedaży lodów. Właściciele lodziarni będą musieli poprawić warunki higieny na ich zapleczach, a następnie poddać się kolejnej kontroli. Dopiero po jej pozytywnym wyniku będą mogli wznowić działalność.
Wakacje 2020: