Bąblowica - co to za choroba?
Bąblowica to bardzo niebezpieczna choroba, którą można się łatwo zarazić i która jest stosunkowo trudna do wykrycia. Wywołują ją jaja tasiemca roznoszone przez lisy, czy psy. Do zakażenia dochodzi najczęściej przez zjedzenie niemytych owoców, które miały kontakt z kałem zwierząt. Mogą to być jeżyny, maliny lub jagody które właśnie dojrzewają w lasach.
Jaja tasiemca uwalnianie są z kałem zakażonych psów i lisów i do organizmu człowieka mogą dostać się w następujący sposób:
- przez bliski kontakt z tymi zwierzętami,
- przez przeniesienie jaj do ust za pomocą brudnych rąk,
- przez spożycie skażonej jajami żywności lub wody.
Bąblowica to choroba, która występuje najczęściej latem, dlatego zwłaszcza o tej porze roku warto zachować wszelkie środki ostrożności.
Najczęstsze drogi zakażenia bąblowicą to:
- nieprzestrzeganie zasad higieny,
- bliski kontakt z zakażonymi zwierzętami,
- spożywanie niedogotowanej, niemytej żywności (np. warzyw, owoców leśnych).
Bąblowica - objawy:
Torbiele z jajami pasożyta mogą umiejscowić się w różnych miejscach naszego organizmu. Atakują mózg, płuca, nerki, śledzionę, odśrodkowy układ nerwowy i kości.
Mogą tam przebywać nawet kilka lat po zjedzeniu jaj pasożyta. Powiększanie się cyst, powoduje ucisk na otaczające tkanki i narządy. Cysty w płucach doprowadzają do zmian przypominających nowotwór, a nieleczone doprowadzają do śmierci.
Ich wykrycie nie jest łatwe - konieczne jest wykonanie badania USG, rezonansu magnetycznego lub chociażby prześwietlenia RTG. Bąblowica ze względu na objawy często mylona jest z nowotworem.
Polecany artykuł:
Bąblowica - leczenie:
Leczenie bąblowicy jest trudne. Konieczne jest operacyjne usunięcie torbieli, a następnie długotrwałe leczenie farmakologiczne i badania kontrolne. Chirurgiczne usunięcie torbieli bąblowcowej z otaczającą tkanką daje możliwość całkowitego wyleczenia.
Bąblowica - jak zapobiegać?
Chorobie można łatwo zapobiec. Wystarczy pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad higieny. Po powrocie z lasu należy dokładnie umyć ręce, a owoce zebrane w lesie należy przed spożyciem dokładnie umyć pod strumieniem ciepłej wody. Jaja tasiemca giną w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Właściciele zwierząt powinni również pamiętać o regularnym odrobaczaniu.
Wakacje 2020: