Falochron w Świnoujściu

Autor: Andrzej Otrębski / CC BY-SA 4.0 / wikipedia.org

Świnoujście: Zamknęli wejście na NAJDŁUŻSZY falochron w Europie. Jest WAŻNE oświadczenie

2020-11-26 8:19

Kilka dni temu mieszkańców Świnoujścia zaniepokoiło ogrodzenie, które pojawiło się na wejściu na falochron centralny. Jedna z największych atrakcji turystycznych w mieście, niespodziewanie stała się niedostępna dla odwiedzających. Oświadczenie w tej sprawie wydały władze spółki Polskie LNG S.A., zarządzającej znajdującym się w pobliżu gazoportem.

Przypomnijmy, kilka dni temu falochron został zamknięty. Na wejściu pojawiła się brama, która została zamknięta na kłódkę. Mieszkańcy Świnoujścia dowiedzieli się o tym po fakcie i nie kryli zaskoczenia. Jak się okazało, miało to związek z rozbudową gazoportu.

W związku z zaistniałą sytuacją, władze spółki Polskie LNG S.A. wydały oświadczenie, w którym czytamy:

"W związku z informacjami, które pojawiły się w ostatnich dniach w przestrzeni medialnej, informujemy, że spółka Polskie LNG w porozumieniu z właścicielem falochronu centralnego w Świnoujściu, Urzędem Morskim w Szczecinie, w miejsce dotychczasowego szlabanu, który ograniczał dostęp do tego obiektu, zamontowała bramę wraz z ogrodzeniem. Brama ta jest i będzie otwarta dla mieszkańców Świnoujścia i turystów, z wyjątkiem okresów czasu, gdy na terminalu będą rozładowywane statki z gazem LNG (kwestie bezpieczeństwa)."

Jak zapewniają władze spółki, montaż braby był związany z wymogami prawnymi, dotyczącymi zapewnienia bezpieczeństwa na obiektach hydrotechnicznych, takich jak falochron, a także kwestią zabezpieczenia terenu pod budowę i użytkowania nowego nabrzeża dla statków, które powstanie w ramach Programu Rozbudowy.

Kamienny falochron centralny w Świnoujściu jest najdłuższym takim obiektem w Europie. Ma ponad 1400 metrów długości. Powstał w latach 1818–1923, na prawobrzeżnej części miasta na wyspie Wolin przy ujściu Świny. Przez 200 lat był otwarty dla spacerowiczów i uchodził za jedną z największych atrakcji turystycznych Świnoujścia.

Jak dobrze znasz atrakcje turystyczne Pomorza Zachodniego?

Pytanie 1 z 10
Gdzie znajduje się Promenada Gwiazd?
Przyroda oszalała! W listopadzie w Szczecinie kwitną drzewa