Jesienne słodkości... zza więziennych murów

i

Autor: por. Michał Kucyrka / Zakład Karny w Stargardzie Konkurs kulinarny "Jesienne słodkości" dla osadzonych ze Stargardu

Jesienne słodkości... zza więziennych murów. Tak wygląda resocjalizacja w Stargardzie

2021-11-23 7:02

"Orzechowa Jadzia" z czekoladą i migdałami, ciasta ze śliwkami i bezą czy marchewkowe z sosem z serka mascarpone. Brzmi przepysznie, nieprawdaż? Takie słodkości stworzyli jednak nie światowej klasy cukiernicy, lecz... osadzeni ze stargardzkiego zakładu karnego. Słuchacze kursów cukierniczych w Centrum Kształcenia Ustawicznego w Stargardzie przygotowali słodkie przysmaki, a rywalizacja przebiegała pod hasłem "Jesienne słodkości".

Nauka to bardzo skuteczna metoda resocjalizacji, co niejednokrotnie udowodnili już stargardzcy więźniowie. Dzięki kształtowaniu nowych zainteresowań, osoby, które w swoim życiu weszły w konflikt z prawem, po odbyciu kary mogą rozpocząć zupełnie nowe życie, z nowymi umiejętnościami i lepszymi perspektywami na przyszłość.

Celem konkursu "Jesienne słodkości jest nie tylko promowanie sztuki kulinarnej, ale także rozwijanie u słuchaczy potrzeby osiągania sukcesów, zainteresowań kulinarnych i cukierniczych oraz wykazanie się znajomością przygotowania ciast i napojów.

- Słodki konkurs jest niewątpliwie wizytówką szkoły i jej promocją wśród osadzonych w tutejszym zakładzie karnym - mówi por. Grzegorz Terlikowski z Zakładu Karnego w Stargardzie. - A nauka to, jak każdy wiedzieć powinien, bardzo skuteczna metoda resocjalizacji.

Czytaj też: Kiedyś na bakier z prawem, dziś... pieką BABECZKI! Więźniowie ze Stargardu w niecodziennej roli [ZDJĘCIA]

Ciąg dalszy pod galerią zdjęć

Przekonało się o tym jury konkursu, wydając werdykt kulinarnych zmagań. Wśród zaproszonych do oceny gości nie zabrakło dyrekcji Zakładu Karnego w Stargardzie, kierownika Działu Penitencjarnego, wychowawców oddziałów mieszkalnych, przedstawicieli administracji oraz nauczycieli i pani dyrektor Centrum Kształcenia Ustawicznego.

"Orzechowa Jadzia" najlepsza

Pierwsze miejsce jednogłośnie zajął słuchacz, który przygotował ciasto "Orzechowa Jadzia", ozdobione rozpuszczoną czekoladą i płatkami migdałowymi. Na drugim miejscu znalazło się ciasto kruche ze śliwką i jabłkami i jego autor - słuchacz KKZ cukiernik. Na podium znalazł się także uczeń, który przygotował ciasto biszkoptowo-tłuszczowe ze śliwkami i bezą.

Czytaj też: Goleniów: Te pluszaki powstały w niecodziennym miejscu. Będą nieść pomoc ciężko choremu Kacperkowi

Nie zabrakło także wyróżnień. Docenione zostało ciasto drożdżowe ze śliwkami oraz ciasto marchewkowe polane sosem z serka mascarpone.

- Każdy z uczestników otrzymał dyplom. Wyróżnieni zaś nagrody książkowe oraz symboliczne nagrody rzeczowe z możliwością ich realizacji w kantynie jednostki - dodaje por. Grzegorz Terlikowski. - Dla wszystkich zaproszonych gości występujących w roli jury, była to prawdziwa jesienna uczta dla podniebienia! Także dla duszy, bo zewsząd otaczały nas wszystkich prawdziwe dary jesieni : dynie, kabaczki, jarzębina, hortensje, wrzosy... Prawdziwa rozkosz dla ciała i duszy!

Czytaj też: Bankomat wyświetlił komunikat: "Zabierz swoje pieniądze". Obok przechodził Ukrainiec…

Sonda
Czy znasz kogoś, kto siedzi teraz w więzieniu?
Nadzieja polskiego boksu: Nie żałuję, że byłem w WIĘZIENIU l Andrzej Kostyra
Nasi Partnerzy polecają