W czasach PRL to był kulinarny HIT! Zupa "nic" zachodniopomorskim produktem tradycyjnym

2021-01-14 9:58 gk
Talerz
Autor: PhotoMIX-Company / CC0 / pixabay.com

To już 56. produkt z województwa zachodniopomorskiego, obok tak znanych dań jak paszteciki lub paprykarz szczeciński, który został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Zupa "nic" była popularną potrawą w czasach PRL, gdy na sklepowych półkach brakowało wielu produktów, co z kolei wyzwalało kreatywność u gospodyń domowych. Jednym z efektów była właśnie zupa "nic", czyli słodki deser, do stworzenia którego można było wykorzystać to, co znajdowało się niemalże w każdej kuchni.

Pod koniec 2020 roku zupa "nic" została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych dzięki wnioskowi złożonego do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego przez Karolinę Sanocką-Miller i Filipa Millera.

Czym jest zupa "nic"?

Zupa „nic” jest to słodkie danie, którego tradycja wytwarzania na terenie województwa zachodniopomorskiego znana jest od ponad 65 lat. Przez domowe gospodynie serwowana była zawsze podczas kościelnych świąt, a szczególnie w dniu Bożego Ciała.

Jedną z wielu rodzin, która po II wojnie światowej osiedliła się na Pomorzu Zachodnim i już tutaj poznała recepturę na ten produkt byli państwo Paluszakowie. Seniorka rodu, pani Urszula Paluszak wprowadziła zupę "nic" do własnej kuchni w latach 60., po tym jak znalazła przepis w lokalnej prasie. Tradycja wytwarzania tego specjału pielęgnowana jest do dziś, już przez trzecie pokolenie.

W 2017 roku wnuk pani Urszuli - Filip, który był wówczas uczniem Szkoły Podstawowej w Mierzynie, przedstawił rodzinną historię przyrządzania zupy "nic" podczas IV edycji konkursu „Poszukiwacze Smaków”.

Jak przyrządzić zupę "nic"

Jeden z pierwszych zapisków opisujących sposób przyrządzania zupy "nic" pochodzi z lat 50. XX wieku. W "Kurierze Szczecińskim" z dnia 20 maja 1955 r. znajduje się prawdopodobnie pierwszy przepis na to danie.

  • 15 dkg ryżu,
  • 3 razy tyle mleka ile ryżu,
  • 3 żółta,
  • 6 dkg cukru,
  • wanilia,
  • 3 białka,
  • cukier w mączce do smaku,
  • litr i 1/4 mleka.

Ryż przebrać, wymieszać z mlekiem rozkleić na brzegu płyty. Mleko zagotować: ubić pianę z białek i kłaść łyżką na wrzące mleko – zagotować. Pianę oddzielić od mleka, mleko wlać do wary, wymieszać z ubitymi z cukrem żółtkami, dodać ryż. Zupę „nic” można podawać ciepłą lub zimną.

To proste w swoim składzie i sposobie przyrządzania danie, zachęcało mieszkańców ówczesnego województwa szczecińskiego do jego przygotowywania oraz podkreślania tym odświętnym daniem święta Bożego Ciała.

Zobacz też: QUIZ: To prawdziwy HIT telewizji! Jak dobrze znasz bohaterów GOGGLEBOX?

W kolejnych latach, zupa "nic", jako proste, ale jednocześnie wykwintne danie, gościła w wielu szczecińskich domach szczecinian. Jej receptura utrwalona została również w domowym zeszycie z przepisami kulinarnymi, który na początku lat 80. XX wieku założyła jedna z osiadłych w Szczecinie repatriantek, pochodząca z Wileńszczyzny:

  • 1 litr mleka,
  • 4 jaja,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanil.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 8 łyż. cukru + wanil. Z białek ubić pianę, dając do niej po ubiciu 2 łyżki cukru i dalej ubić. Zagotować mleko, do wrzącego wrzucać kulki (...) z białek, odwracać i wybierać łyżką cedzakową. (...) żółtka gorącym mlekiem. Połączyć (...).

Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku wielu przepisów, na przestrzeni lat, sposób przyrządzania zupy "nic" uległ niewielkim zmianom. Czasami dodaje się do niej ryż, dzięki czemu jest bardziej sycąca. Jednak wciąż niezmiennie jej podstawowymi składnikami są: mleko, jajka, cukier i wanilia (w postaci laski lub aromatyzowanego cukru).

Wybierz najpiękniej rozświetlone miasto w Polsce! Do wygrania sprzęt o wartości 200 tys. złotych. Kliknij tutaj!

Wiśnia japońska na Jasnych Błoniach zakwitła na same święta!