Kuchnię w powojennym Szczecinie charakteryzuje przede wszystkim wymieszanie tego co najlepsze w innych częściach Polski. Po wojnie, wraz z przybyłymi do Szczecina osadnikami, dotarły tutaj przysmaki z Wielkopolski, Kujaw, Śląska, Podkarpacia, a nawet Kresów. W zależności od naszych korzeni, na naszych stołach wciąż pojawiają się różne potrawy. Dzięki temu nasza kuchnia jest bardzo różnorodna.
Oczywiście istnieje coś takiego jak lista produktów regionalnych, których historia sięga ubiegłych stuleci, jednak często traktujemy je wyłącznie jako ciekawostkę. Zupełnie niepotrzebnie, bo są to naprawdę ciekawe pozycje, które powinny zaistnieć w naszych jadłospisach. Są także potrawy i produkty, które zaistniały w Szczecinie w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat i które coraz częściej traktowane są jako kulinarna "wizytówka" naszego miasta. Może niekoniecznie wszystkie można zaliczyć do tych "wykwintnych", jednak najważniejsze, że są one nasze... "szczecińskie"!
Przeczytaj również: Szczeciński Bronx... czyli w jakie rejony mieszkańcy boją zapuszczać się po zmierzchu? [TOP 10, GALERIA]
Ubezpieczenie OC/AC możesz kupić taniej! Sprawdź zniżki na Link4 kody rabatowe.