Winogrona

i

Autor: Free-Photos / CC0 / pixabay.com

Baniewice: Mroźna pogoda pozwoliła na zimowe winobranie. Pierwsze od trzech lat!

2021-01-18 14:42

Winogrona na wino lodowe zebrano w poniedziałek w nocy w Baniewicach (woj. zachodniopomorskie). To pierwsza zima od trzech lat, która pozwoliła na te zbiory; aby trunek mógł powstać, owoce muszą najpierw zamarznąć.

- Dwa lata temu przez całą zimę czekaliśmy na mrozy, czekaliśmy też rok temu – i nie doczekaliśmy się. Jesienią ubiegłego roku zastanawialiśmy się, czy zostawić winogrona na wino lodowe, skoro dwa lata z rzędu się nie udało. Zaryzykowaliśmy i bardzo się cieszymy – powiedział w poniedziałek PAP Jacek Turnau z winnicy w Baniewicach.

Aby można było zebrać owoce na wino lodowe, temperatura musi spaść do -7, -8 stopni Celsjusza. W nocy z niedzieli na poniedziałek w winnicy było -11 stopni.

Zobacz też: Szczecin: Za oknem MRÓZ, ale są dobre wiadomości. Idzie OCIEPLENIE!

- Winogron na wino lodowe nie zbiera się jesienią, zostawia się je na krzewach. Muszą to być winogrona bardzo zdrowe i takie, które mają wysoką kwasowość (u nas taką odmianą jest Johanniter). Czekamy wtedy przez grudzień i styczeń, aż temperatura odpowiednio spadnie. Zbiory odbywają się nocą, bo wyciskanie moszczu też musi odbywać się przy minusowej temperaturze – wyjaśnił Turnau.

Winogrona zebrane w winnicy przewożone są do winiarni, a tam zasypywana jest nimi prasa. Kiedy się napełni, następuje proces wyciskania, który w przypadku win lodowych może trwać ok. 8 godzin. Wyciśnięty moszcz przepompowywany jest do kadzi. Kolejnym etapem jest ściśle nadzorowana fermentacja, która trwa ok. dwóch tygodni.

Jak dodał współwłaściciel winnicy, w porównaniu z winami, które wytwarza się przy zbiorach jesiennych, moszczu z winogron zbieranych zimą jest niewiele – ze 100 kg winogron zebranych jesienią wyciska się ok. 70 l moszczu, a z tej samej ilości winogron "zimowych" moszczu otrzymuje się niecałe 20 l.

Zobacz też: PECHOWY debiut na ulicach Szczecina. Nowy tramwaj przegrał starcie z KEBABEM!

- Myślę, że z tegorocznych zbiorów powstanie około 900 małych butelek (0,375 l). Ale cieszymy się, że winobranie się udało, bo poprzednia partia wina już się nam skończyła – dodał Turnau. Wskazał, że goście winnicy często pytają o wino lodowe, szczególnie ze względu na metodę powstawania, ale także na smak – jest bardzo słodkie.

Wina z poniedziałkowego zbioru mają być gotowe jeszcze w tym roku. Jak wskazują producenci, wino lodowe może być przechowywane nawet 30 lat.

Źródło: PAP

Wybierz najpiękniej rozświetlone miasto w Polsce! Do wygrania sprzęt o wartości 200 tys. złotych. Kliknij tutaj!

QUIZ: Winogrona - wino, rodzynki czy olej?

Pytanie 1 z 9
Skąd pierwotnie pochodzi winorośl?
Winogrona
Zmasakrowane ciało w wieżowcu