Kontrole w tym roku są i będą prowadzone zarówno w zakresie stałych zagadnień Inspekcji Sanitarnej, jak i w zakresie przestrzegania ograniczeń wynikających ze stanu epidemii.
W ciągu jednego dnia w województwie zachodniopomorskim prowadzono akcję kontroli lokali gastronomicznych. Ogółem przeprowadzono 87 kontroli.
- W 46 lokalach nie stwierdzono nieprawidłowości. W pozostałych 41 stwierdzono nieprawidłowości i nałożono 30 mandatów na kwotę 9400 złotych - informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.
Nieprawidłowości dotyczyły m.in. braku ręczników papierowych i środków do dezynfekcji rąk, nieodpowiedniego przechowywania produktów, brudu, braku obowiązowej dokumentacji czy przeterminowanych produktów.
Polecany artykuł:
Nieprawidłowości stwierdzono również w pasie nadmorskim, gdzie podczas jednodniowej akcji przeprowadzono 31 kontroli lokali gastronomicznych. Nieprawidłowości stwierdzono w 18 lokalach, w 13 nieprawidłowości nie stwierdzono. 2 obiekty działały bez zatwierdzenia działalności Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
- Za stwierdzone nieprawidłowości wystawiono mandaty: 17 na kwotę 5 000 złotych - dodaje Małgorzata Kapłan.
Mandaty wystawiano m.in. za brak badań do celów sanitarno-epidemiologicznych, brak warunków do mycia świeżych owoców, brak bieżącej ciepłej wody w toaletach, nieprawidłowe przechowywanie produktów i przeterminowane produkty.
W lokalach, w których stwierdzano nieprawidłowości, wydawano decyzje o wycofaniu produktów z obrotu, wszczynano postępowania administracyjne, a także kierowano wnioski o nałożenie kary. Odbędą się w nich również ponowne kontrole sprawdzające.