Wynaleźli sposób na odpady

Wiedzą jak wykorzystać odpady z kawy. Ekologiczny wynalazek szczecińskich naukowców

2023-09-08 12:44

Niemal każdy proces produkcyjny wiąże się z odpadami. Podobnie jest z produkcją kawy, gdzie po wypalaniu ziaren pozostają łuski. Jedna ze szczecińskich palarni kawy zwróciła się więc do naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego o pomoc w kwestii wykorzystaniu tego odpadu, a ci przerobili go na... podpałkę do grilla.

Zespół prof. Katarzyny Wilpiszewskiej z ZUT, szukając rozwiązania, opracował ekologiczną podpałkę tworzoną z odpadów powstałych po wypaleniu ziaren, procesu niezbędnego do uzyskania napoju o odpowiednim aromacie i walorach smakowych.

- Nasi naukowcy wykorzystali łuski kawy, które są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem, dodali do niego spoiwo - parafinę czy wosk sojowy lub pszczeli, a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze - tłumaczy Emilia Kujawa, rzeczniczka ZUT. - Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków.

W badaniach, które trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021, oprócz profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, udział wzięli także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT.

- Pod koniec sierpnia otrzymaliśmy informację z Urzędu o udzieleniu patentu na ten wynalazek - dodaje Emilia Kujawa. - Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości komercjalizacji wynalazku naszych naukowców.

Co wiesz o kawie?

Pytanie 1 z 10
Cappuccino to jedna z najpopularniejszych kaw we Włoszech. Włosi piją je tylko:
Parzyli, zaparzali, przelewali i podziwiali...Festiwal Kawy, Czekolady i Herbaty odbył się w Lublinie.