Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy

Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy

Zespół prof. Katarzyny Wilpiszewskiej z ZUT, szukając rozwiązania, opracował ekologiczną podpałkę tworzoną z odpadów powstałych po wypaleniu ziaren, procesu niezbędnego do uzyskania napoju o odpowiednim aromacie i walorach smakowych.

Autor: Aurelia Kołodziej / ZUT/ Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy

Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy

- Nasi naukowcy wykorzystali łuski kawy, które są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem - dodali do niego spoiwo - parafinę czy wosk sojowy lub pszczeli, a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze - tłumaczy Emilia Kujawa, rzeczniczka ZUT. - Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków.

Autor: Aurelia Kołodziej / ZUT/ Materiały prasowe
Rozwiń
Magnifying Glass Plus Powiększ zdjęcie
Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy

Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy

W badaniach, które trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021, oprócz profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, udział wzięli także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT.

- Pod koniec sierpnia otrzymaliśmy informację z Urzędu o udzieleniu patentu na ten wynalazek - dodaje Emilia Kujawa. - Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości komercjalizacji wynalazku naszych naukowców.

Autor: Aurelia Kołodziej / ZUT/ Materiały prasowe
Rozwiń
Powrót
Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy
Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy
Szczecińscy naukowcy opatentowali sposób na zagospodarowanie łusek po paleniu kawy
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email