To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia. Przed nami jubileuszowa edycja Restaurant Week [AUDIO]

2019-10-11 18:40

Zbliża się piąta edycja Restaurant Week - ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji, który z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Kulinarnych atrakcji nie zabraknie również dla mieszkańców Szczecina. Festiwal niesie również za sobą ważne przesłanie. Sprawdźcie szczegóły!

Restaurant Week

i

Autor: mat.prasowe/ Materiały prasowe

Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję festiwalu, który odbędzie się w dniach 16-31 października. Wydarzenie obejmie swoim zasięgiem ponad 40 miast w 15 regionach. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem "#KochajJedzenie".

Restaurant Week

i

Autor: mat.prasowe/ Materiały prasowe

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Week. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba.

Miłość przez szacunek do jedzenia

Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie.

- Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

Restaurant Week

i

Autor: mat.prasowe/ Materiały prasowe

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!

1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Kolacje i podróże do wygrania

Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym wygrać można rejs do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolację w jednej z najlepszych restauracji na świecie. W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest lot do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Pięć lat na fali

Na ukoronowanie pięcioletniego wkładu w popularyzację jadania w restauracjach Festiwal otrzymał tytuł "Wydarzenia Roku" i "Konceptu Odpowiedzialnego Społecznie (CSR)" podczas Food Business Forum, najważniejszego wydarzenia gastronomicznego w kraju. Jesienna edycja Restaurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków nie jadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20 procent.

Restaurant Week

i

Autor: mat.prasowe/ Materiały prasowe

Zarezerwuj stolik już dziś

W festiwalu Restaurant Week bierze udział 30 szczecińskich restauracji reprezentujących najróżniejsze kuchnie świata - od tradycyjnych dań po najbardziej egzotyczne potrawy. W specjalnej festiwalowej cenie 49 zł goście otrzymują posiłek składający się z trzech dań oraz festiwalowy koktajl. Rezerwacji można dokonać na stronie na www.restaurantweek.pl. Liczba miejsc jest ograniczona.

O atrakcjach Restaurant Week w Szczecinie mówi Bernadetta Kowalczyk:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki