Restaurant Week

i

Autor: mat.prasowe

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia. Przed nami jubileuszowa edycja Restaurant Week [AUDIO]

2019-10-11 18:40

Zbliża się piąta edycja Restaurant Week - ogólnopolskiego festiwalu najlepszych restauracji, który z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Kulinarnych atrakcji nie zabraknie również dla mieszkańców Szczecina. Festiwal niesie również za sobą ważne przesłanie. Sprawdźcie szczegóły!

Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję festiwalu, który odbędzie się w dniach 16-31 października. Wydarzenie obejmie swoim zasięgiem ponad 40 miast w 15 regionach. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem "#KochajJedzenie".

Restaurant Week

i

Autor: mat.prasowe

Ubiegła edycja Restaurant Week przyciągnęła rekordowe 93 tysięcy gości w całym kraju. Towarzyszyła jej szeroka kampania społeczna "#SzanujJedzenie" o wielomilionowym zasięgu. Druga odsłona kampanii dedykowanej promocji zero-waste pod hasłem "#KochajJedzenie" rozpoczyna się właśnie wraz z kolejną edycją Restaurant Week. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu uczestnicząc w Festiwalu Goście wspierają niemarnowanie żywności w restauracjach. Restauracje znając bowiem wcześniej liczbę gości i ich menu, kupują dokładnie tyle składników, ile potrzeba.

Miłość przez szacunek do jedzenia

Kontynuacją popularnej kampanii społecznej #SzanujJedzenie zorganizowanej w pierwszej połowie roku jest akcja Restaurant Weeka #KochajJedzenie.

- Zachęcamy do dojrzałej miłości do jedzenia, a więc opartej nie tylko na przyjemności, ale też na szacunku i codziennej dbałości o wpływ naszych zwyczajów żywieniowych na środowisko. Nieracjonalne gospodarowanie jedzenie odpowiada bowiem za nawet 1/3 problemów klimatycznych świata - podkreśla Maciek Żakowski, współorganizator.

Restaurant Week

i

Autor: mat.prasowe

W ramach promocji świadomej miłości do jedzenia, Restaurant Week radzi - KOCHAJ JEDZENIE!

1. Szanuj - przechowuj świadomie i mądrze
2. Dbaj każdego dnia - rozsądnie planuj posiłki
3. Zdobywaj z sercem - kupuj mniej i częściej
4. Nie wyrzucaj - zamrażaj, susz, rób koktajle
5. Dziel się - z bliskimi i potrzebującymi
6. Zabieraj do domu - nie zostawiaj resztek w restauracji
7. Nie marnuj - uczęszczaj na Festiwale z wcześniejszym wyborem menu

Kolacje i podróże do wygrania

Zgodnie z festiwalową tradycją festiwalowi towarzyszą liczne konkursy z nagrodami. W głównym konkursie fotograficznym wygrać można rejs do Włoch, nocleg w Casa Maria Luigia Massimo Bottury oraz kolację w jednej z najlepszych restauracji na świecie. W konkursie recenzenckim natomiast do wygrania jest lot do Indii. Konkursowe instrukcje oczekiwać będą na festiwalowych stolikach.

Pięć lat na fali

Na ukoronowanie pięcioletniego wkładu w popularyzację jadania w restauracjach Festiwal otrzymał tytuł "Wydarzenia Roku" i "Konceptu Odpowiedzialnego Społecznie (CSR)" podczas Food Business Forum, najważniejszego wydarzenia gastronomicznego w kraju. Jesienna edycja Restaurant Weeka to także czas podsumowań. W okresie pięciu lat od pierwszej lokalnej warszawskiej edycji Festiwal urósł do miana największego i najpopularniejszego wydarzenia kulinarnego w kraju (a także jednego z dwóch największych festiwali restauracyjnych na świecie). Festiwale Restaurant Week Polska zgromadziły w tym czasie przy stołach ponad 700 tysięcy Gości, którym zaserwowano około 2 milionów dań. Liczba Polaków nie jadających w restauracjach spadła w tym czasie o ponad 20 procent.

Restaurant Week

i

Autor: mat.prasowe

Zarezerwuj stolik już dziś

W festiwalu Restaurant Week bierze udział 30 szczecińskich restauracji reprezentujących najróżniejsze kuchnie świata - od tradycyjnych dań po najbardziej egzotyczne potrawy. W specjalnej festiwalowej cenie 49 zł goście otrzymują posiłek składający się z trzech dań oraz festiwalowy koktajl. Rezerwacji można dokonać na stronie na www.restaurantweek.pl. Liczba miejsc jest ograniczona.

O atrakcjach Restaurant Week w Szczecinie mówi Bernadetta Kowalczyk: