Do Jadłodzielni można przynosić niemal wszystkie produkty, z wyjątkiem surowego mięsa, jaj i alkoholu. Pozostawione potrawy powinny być szczelnie zapakowane i opisane.
- Wszystko musi być ugotowane i przetworzone - mówi Iwona Teterycz z rozmowie z Polską Agencją Prasową. - Najlepiej, żeby pozostawione rzeczy miały przyczepioną kartkę z datą, kiedy dana potrawa została zrobiona.
Przedstawicielka Jadłodzielni przyznaje, że zainteresowanie ideą dzielenia się żywnością jest duże.
- Ludzie są coraz bardziej świadomi i szanują jedzenie, które nie jest tanie - podkreśla Iwona Teterycz. - Kupujemy oczami i dlatego wszystkiego jest sporo, ale ludzi dobrej woli, którzy przychodzą i się dzielą, też jest bardzo dużo.
Potrawy można zostawiać w dziewięciu szafkach rozlokowanych w różnych punktach Szczecina. Są one całodobowe. Jedzenie przynieść też można w środę 27 grudnia do lokalu Jadłodzielni, który znajduje się przy ulicy Żółkiewskiego 4.
Szafki szczecińskiej Jadłodzielni:
- ul. Władysława Łokietka 22 (przy Radzie Osiedla Śródmieście Zachód – wejście od podwórka) – czynna 24/7
- ul. Św. Ducha 2 (przystanek bus Stare Miasto) – czynna 24/7
- ul. Wielkopolska 32/u1 (przy TWK) – czynna 24/7
- ul. M. Konopnickiej 13 (po drugiej stronie ulicy, obok tylnej bramy kościoła) – czynna 24/7
- ul. Szczecińska 12 (przy Domu Sąsiedzkim – Centrum Aktywności Lokalnej, Warszewo) – czynna 24/7
- ul. Nad Odrą 18 (przy Stowarzyszeniu Stołczyn po Sąsiedzku) – czynna 24/7
- ul. Kwiatowa (skrzyżowanie z Okulickiego, za pętlą Gumieńce) – czynna 24/7
- rondo na skrzyżowaniu ulic Ruskiej i 9 Maja (przy wejściu na kładkę pieszo-rowerową) – czynna 24/7
- ul. Młodzieży Polskiej 26B (Targowisko Zdroje) – czynna do godziny 18, później dary można przekazywać na portiernię