Bułka

i

Autor: ulleo / CC0 / pixabay.com

Jesz i NIE TYJESZ! Przełomowy wynalazek szczecińskich naukowców

2020-01-16 7:15

Batony i bułki dla osób prowadzących siedzący tryb życia, poprawiające przemianę materii, a nawet działające odchudzająco - to efekt pracy szczecińskich naukowców. Zdrowe produkty wkrótce mają pojawić się na półkach sklepowych.

Badania nad produktami prowadzili naukowcy z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, którzy poszukiwali skutecznych sposobów wsparcia flory bakteryjnej jelit, a co za tym idzie - lepszego funkcjonowania układu pokarmowego, a także poprawy samopoczucia.

– Postanowiliśmy zrobić coś dla osób, które mają problemy z zaparciami, a tym samym problemy z masą ciała - mówi w rozmowie z TVP Info prof. Ewa Stachowska z PUM.

Batony zostały przygotowane we współpracy z lokalnym wytwórcą, w oparciu o recepturę opracowaną przez naukowców PUM. Zawierają one błonnik roślinny, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, a także naturalne przyprawy, które mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu ich smak porównywalny jest do pierników. Powstały one m.in. z myślą o osobach wykonujących pracę siedzącą, a także o osobach, które mają problem z wagą. Jak twierdzi prof. Stachowska, pacjenci, którzy testowali produkty, potrafili utrzymać swoją wagę, a nawet ją zmniejszyć.

Jak informuje TVP Info, kolejnym produktem, nad którym pracowali szczecińscy naukowcy, są bułki błonnikowe, które dedykowane są dla osób z otłuszczeniem wątroby. Smakują jak tradycyjne żytnie pieczywo. U pacjentów, którzy testowali produkt, nie tylko poprawiły się parametry zwłóknienia i stłuszczenia wątroby, ale także wystąpił spadek masy ciała.

Produkty opracowane przez naukowców ze Szczecina wkrótce będzie można znaleźć na półkach sklepowych.

Nasi Partnerzy polecają