To warto wiedzieć!

Cierpisz na te dolegliwości? Nie tykaj kapusty kiszonej, bo święta spędzisz w toalecie

2023-12-19 16:23

Boże Narodzenie bez kiszonej kapusty? To raczej niemożliwe. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację lub świąteczny obiad bez kapusty z grochem, pierogów z kapustą i grzybami, pasztecików czy tradycyjnego polskiego bigosu. Kapusta kiszona ma wiele cennych właściwości mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Są jednak sytuacje, gdy ten przysmak może nam po prostu zaszkodzić. Kto nie może jeść kapusty kiszonej i potraw z jej zawartością? Wyjaśniamy!

Kapusta kiszona i jej zalety

Kapusta kiszona jest bardzo popularna w Polsce. Wykorzystuje się ją do przyrządzania surówek oraz wielu potraw, m.in. kapuśniaku lub bigosu. Powstaje dzięki procesowi zasolenia i fermentacji, co daje jej specyficzny kwaśny smak i długi okres trwałości. Zawiera wiele pożytecznych składników odżywczych i jest źródłem witaminy C i E oraz kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, probiotyków, wapnia i fosforu. Sprawia to, że ma dobry wpływ na nasze zdrowie i odporność, a także może zapewnić nam dłuższą młodość opóźniając efekty starzenia. Zaleca się spożywać kiszoną kapustę zwłaszcza w okresie zimowym, gdy świeże owoce i warzywa są dostępne w ograniczonym zakresie.

Kto nie powinien jeść kiszonej kapusty?

Mimo tych wszystkich zalet kiszonej kapusty, istnieją również przeciwskazania dla jej spożywania. Niektóre osoby powinny zminimalizować jej spożycie, a nawet całkowicie wykreślić ją z jadłospisu, by uniknąć przykrych konsekwencji. Czynnikiem wykluczającym spożywanie kiszonej kapusty i produktów z jej zawartością mogą być niektóre schorzenia. Kto powinien unikać tego popularnego przysmaku? Odpowiedź znajdziecie w poniższej galerii.

Quiz. Potrawy świąteczne, które wszyscy powinni znać. Zgarniesz 10/10?

Pytanie 1 z 10
Które warzywo jest głównym składnikiem sosu do ryby po grecku?