Boże Narodzenie bez kiszonej kapusty? To raczej niemożliwe. Trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację lub świąteczny obiad bez kapusty z grochem, pierogów z kapustą i grzybami, pasztecików czy tradycyjnego polskiego bigosu. Kapusta kiszona ma wiele cennych właściwości mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Są jednak sytuacje, gdy ten przysmak może nam po prostu zaszkodzić. Kto nie może jeść kapusty kiszonej i potraw z jej zawartością? Wyjaśniamy!
Kapusta kiszona jest bardzo popularna w Polsce. Wykorzystuje się ją do przyrządzania surówek oraz wielu potraw, m.in. kapuśniaku lub bigosu. Powstaje dzięki procesowi zasolenia i fermentacji, co daje jej specyficzny kwaśny smak i długi okres trwałości. Zawiera wiele pożytecznych składników odżywczych i jest źródłem witaminy C i E oraz kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, probiotyków, wapnia i fosforu. Sprawia to, że ma dobry wpływ na nasze zdrowie i odporność, a także może zapewnić nam dłuższą młodość opóźniając efekty starzenia. Zaleca się spożywać kiszoną kapustę zwłaszcza w okresie zimowym, gdy świeże owoce i warzywa są dostępne w ograniczonym zakresie.