Pracownicy Inspekcji Sanitarnej przeprowadzili 185 kontroli w restauracjach, punktach gastronomicznych i stołówkach hotelowych w Zachodniopomorskiem.
- Pracownicy Inspekcji Sanitarnej prowadzili kontrole w miejscach, które oferują gotowe dania i produkty spożywcze mieszkańcom oraz turystom. Kontrole przeprowadzane są również w weekendy - informuje Małgorzata Kapłan, rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Szczecinie.
W ostatni weekend czerwca pracownicy sanepidu skontrolowali 185 miejsc, to m.in. restauracje, punkty małej gastronomii oraz stołówki hotelowe. W związku ze złym stanem bieżącym wystawili 16 mandatów na łączną kwotę 4850 złotych. Mandatami zostali ukarani m.in. pracodawcy, którzy nie zapewniali swoim pracownikom warunków i środków do mycia i dezynfekcji rąk.
- Pozostałe nieprawidłowości za które wystawiane były mandaty to: brak szkoleń z zakresu systemu HACCP, nieprzedstawienie podczas kontroli aktualnych badań wody do spożycia, niewłaściwie skomponowany wykaz alergenów, brak do wglądu umowy na odbiór odpadów komunalnych czy pajęczyny na ścianach i suficie w obieralni warzyw i pomieszczeniu socjalnym - dodaje Małgorzata Kapłan.
Jak informuje szczeciński sanepid, w czasie kontroli stwierdzono też niewłaściwy stan sanitarno-techniczny, tj. ściany z ubytkiem tynku i farby, popękane płytki w kuchni, skorodowany wózek do przewożenia gotowych do spożycia produktów oraz podłogi trudne do utrzymania w czystości.
- Niektóre nieprawidłowości były usuwane na bieżąco, wykonanie pozostałych zostanie zweryfikowane podczas kontroli sprawdzających - podkreśla rzeczniczka sanepidu.
Sanepid prowadzi kontrole obiektów gastronomicznych nie tylko w czasie sezonu letniego. Lokale w miejscowościach nadmorskich są regularnie odwiedzane przez kontrolerów przez cały rok. W okresie wakacyjnym nadzór jest jednak wzmożony ze względu na zwiększony jest ruch turystyczny oraz na fakt, że niektóre punkty otwierają się tylko w sezonie.