Spis treści
- Pogoda sprzyja grzybobraniu
- Kiedy zbierać grzyby?
- Grzybobranie - jak się przygotować?
- Zatrucie grzybami - objawy:
- Zatrucie grzybami - pierwsza pomoc
- Zatrucie grzybami - jak wygląda leczenie?
- Gdzie zbierać grzyby w Szczecinie i okolicach?
Pogoda sprzyja grzybobraniu
Umiarkowana temperatura i wilgoć powodują, że w lasach pojawiają się grzyby. Wówczas możemy zaobserwować prawdziwe tłumy ludzi, którzy z koszykami, wiaderkami i torbami wyruszają na leśne wędrówki w poszukiwaniu grzybów. Widać to w podszczecińskich lasach, gdzie w ostatnim czasie bardzo licznie pojawili się poszukiwacze tych leśnych przysmaków. W Puszczy Wkrzańskiej czy Puszczy Goleniowskiej, ale także w mniejszych lasach w okolicach Szczecina nie brakuje miejsc, w których można znaleźć wyjątkowe okazy.
Kiedy zbierać grzyby?
W poszczególnych miesiącach lata i jesieni występują różne gatunki grzybów. To przede wszystkim:
- Borowiki: od lipca do października
- Podgrzybki: od czerwca do listopada
- Maślaki: od czerwca do października
- Gąski: od września do listopada
- Kurki: od czerwca do listopada
- Koźlarze: od lipca do października
- Kanie: od czerwca do listopada
- Rydze: od czerwca do października
- Opieńki: od września do listopada
- Pieczarki: od czerwca do listopada
- Gołąbki: od czerwca do października.
Grzybobranie - jak się przygotować?
Przy zbieraniu grzybów warto jednak zachować wszelkie środki ostrożności. Niektóre trujące gatunki często do złudzenia przypominają te jadalne. W sytuacji, gdy nie mamy stuprocentowej pewności, czy grzyb jest jadalny, czy trujący, najlepiej pozostawić go na miejscu i nie wrzucać do koszyka.
Podczas wyprawy do lasu warto również pamiętać o tym, że wśród drzew można łatwo stracić orientację w terenie. Dlatego warto mieć ze sobą w pełni naładowany telefon komórkowy, najlepiej posiadający aplikację z nawigacją, która w razie zabłądzenia, pomoże znaleźć nam drogę do wyjścia.
Zatrucie grzybami - objawy:
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
Do głównych objawów zatrucia grzybami zaliczają się:
- nudności,
- wymioty,
- silny ból brzucha,
- biegunka,
- podwyższona temperatura ciała,
- obniżenie ciśnienia tętniczego,
- zaburzenie widzenia.
Zatrucie grzybami - pierwsza pomoc
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. W oczekiwaniu na pomoc medyczną można sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Zatrucie grzybami - jak wygląda leczenie?
Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.
Leczenie zatrucia grzybami polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe. Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni.
Gdzie zbierać grzyby w Szczecinie i okolicach?
W poniższej galerii znajdziecie kilka najciekawszych lokalizacji w Szczecinie i okolicach, gdzie można zebrać naprawdę sporo grzybów. Dokąd wybrać się na grzybobranie? Sprawdźcie!