Sezon grzybowy niedługo się rozpocznie

i

Autor: stux/cc0/pixabay.com Sezon grzybowy niedługo się rozpocznie

Już niedługo rozpocznie się sezon na grzyby. Jak się chronić przed zatruciem? [PORADNIK]

2018-08-28 14:08

Niedługo w lasach pojawią się tłumy grzybiarzy, choć i teraz można spotkać w nich miłośników sierpniowego grzybobrania. Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega jednak przed zatruciem niejadalnymi grzybami. Sprawdźcie jak się chronić i co może nam grozić po zjedzeniu trującego grzyba.

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów. Jak podają dane GIS, w ubiegłym roku zatrucie po zjedzeniu grzybów stwierdzono u 24 osób. Wszyscy trafili na leczenie do szpitala.

Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia mogą wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od spożycia grzybów. Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • silny ból brzucha,
  • biegunka,
  • podwyższona temperatura ciała,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego,
  • zaburzenie widzenia.

Pierwsza pomoc przy zatruciu grzybami

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.

Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Jak wygląda leczenie zatrucia grzybami?

Bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe. Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: Kania czubajka, Gąska zielona.

Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z trującymi grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Nie zaleca się jedzenia grzybów:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Jak odróżnić grzyba jadalnego od trującego?

Znalezione w lesie grzyby możemy pokazać specjalistom z zakresu rozpoznawania grzybów. Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem. Wybierając się na grzyby warto zabrać ze sobą:

  • Atlas grzybów – zawierający szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki.
  • Aplikacje mobilne – ułatwiające identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfona, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.

Czytaj także: W tych zawodach zarobisz najwięcej w Szczecinie! Sprawdźcie najlepiej płatne oferty pracy! [GALERIA]

Zobacz TO WIDEO: