Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przez niebezpieczną bakterią, której występowanie odnotowano w mrożonych warzywach, w tym m.in. w kukurydzy. Chodzi o zatrucia listeriozą. To rzadka, ale bardzo poważna choroba, która jest groźna zwłaszcza dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
Przeczytaj również: Staranował znak drogowy... i pojechał dalej!
W kilku krajach odnotowano ogniska choroby, są przypadki śmiertelne. Najczęstszą formą zakażenia jest posocznica liseriozowa, w następnej kolejności zapalenie opon mózgowych i mózgu.
Jak uniknąć zachorowania?
GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw przed spożyciem trzeba ugotować, nawet, jeśli dodajemy je do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.
Przeczytaj również: Narkotyk "zombie" trafił do Polski? Flakka jest bardzo niebezpieczna! [WIDEO]