Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

i

Autor: Pixabay Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło już 9 osób! Czy jesteśmy bezpieczni?

2018-07-10 19:26

Mowa o bakterii Listeria monocytogenes. Na świecie odnotowano już minimum 47 przypadków zachorowań, w tym 9 śmiertelnych. Jak się przed tym ustrzec?

Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

i

Autor: Pixabay Groźna bakteria w mrożonych warzywach! Na świecie zmarło 9 osób. Polski GIS wydał komunikat

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przez niebezpieczną bakterią, której występowanie odnotowano w mrożonych warzywach, w tym m.in. w kukurydzy. Chodzi o zatrucia listeriozą. To rzadka, ale bardzo poważna choroba, która jest groźna zwłaszcza dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Przeczytaj również: Staranował znak drogowy... i pojechał dalej!

W kilku krajach odnotowano ogniska choroby, są przypadki śmiertelne. Najczęstszą formą zakażenia jest posocznica liseriozowa, w następnej kolejności zapalenie opon mózgowych i mózgu.

Jak uniknąć zachorowania?

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw przed spożyciem trzeba ugotować, nawet, jeśli dodajemy je do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

Przeczytaj również: Narkotyk "zombie" trafił do Polski? Flakka jest bardzo niebezpieczna! [WIDEO]

Zobacz #TOWIDEO:

Nasi Partnerzy polecają