Food trucki pod lupą. Z przeterminowanego mięsa można było zrobić nawet 200 burgerów!

i

Autor: Andrea Piacquadio, Valeria Boltneva / CC0 / pexels.com Food trucki pod lupą. Z przeterminowanego mięsa można było zrobić nawet 200 burgerów!

Czy wiesz, co jesz?

Food trucki pod lupą. Z przeterminowanego mięsa można było zrobić nawet 200 burgerów!

2024-08-23 11:50

Nie zawsze wiemy, co jemy. Zwłaszcza, gdy zamawiamy potrawy w barach czy restauracjach. Estetycznie przygotowane danie, nawet jeżeli smakuje, nie zawsze spełnia określone normy, co może skończyć się nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Kontrola food tracków działających w Szczecinie ujawniła różne nieprawidłowości, niektóre z nich były bardzo rażące.

Kontrola w food truckach

Food trucki cieszą się sporą popularnością. W niewielkich mobilnych barach, za stosunkowo niewielką cenę można skosztować przysmaków z różnych stron świata. Restauracje na kółkach często pojawiają się w miejscach rekreacji i na imprezach plenerowych. Można je spotkać m.in. na szczecińskiej Łasztowni.

To właśnie tam pojawili się inspektorzy Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie. O wynikach kontroli poinformowali w mediach społecznościowych w formie krótkiego filmu.

47 kg przeterminowanego mięsa

Podczas kontroli w jednym z mobilnych barów kontrolerzy dokonali dość nieprzyjemnego odkrycia. Okazało się bowiem, że w food trucku znajdowało się 47 kilogramów mięsa wołowego, które nie dość, że było przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze, to jeszcze termin jego przydatności do spożycia już dawno minął. Z takiej ilości mięsa można było wyprodukować około 200 burgerów. Zjedzenie bułki z kotletem z przeterminowanego mięsa mogłoby skutkować poważnym zatruciem.

Właściciel food trucka miał zapewniać inspektorów, że stare mięso nie zostało wykorzystane do produkcji potraw, jednak mimo tych tłumaczeń został ukarany grzywną i może spodziewać się szczegółowej kontroli z sanepidu.

Fałszowanie żywności

To jednak nie jedyne przykłady nieprawidłowości stwierdzonych w food truckach. Okazało się również, że w wielu potrawach stosowane były składniki niezgodne z recepturą. Dla przykładu, zamiast prawdziwego sera cheddar do potraw dodawano ser topiony o smaku cheddar burger, a majonez był zastępowany sosem kanapkowym. Takie praktyki określane są mianem fałszowania żywności.

Fast quiz o fast foodach

Pytanie 1 z 8
Która pizza na najwięcej kalorii (w 100 g)?
Kulinarne atrakcje na szczecińskiej Łasztowni