Slow Food podbija serca szczecinian. Tutaj poznasz zupełnie nowe oblicze dobrej kuchni! [ZDJĘCIA, WIDEO]

2017-02-27 8:04

W Dołujach, czyli zaledwie kilka kilometrów od granic Szczecina, znajduje się miejsce, które powinien znać każdy smakosz. W malowniczym budynku mieści się restauracja, która jako jedna z dwóch w naszym regionie posiada prestiżową rekomendację Slow Food.  

Restauracja The Lavender wine&kitchen to miejsce wyjątkowe. Nie tylko ze względu na swoją lokalizację - w odrestaurowanym z największą pieczołowitością, zabytkowym domu z niepowtarzalnym klimatem, ale przede wszystkim na to, co można tutaj zjeść. A kuchnia jest niebanalna. Dania tworzone pod czujnym okiem szefa kuchni, Adama Krzymkowskiego, to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej - nie tylko ze względu na smak, ale także sposób podania na talerzu.

22 lutego The Lavender otrzymała wyróżnienie, którym mogą pochwalić się nieliczni - rekomendację organizacji Slow Food. Z tej okazji odbyła się uroczysta kolacja z udziałem zaproszonych gości - przedstawicieli lokalnego biznesu, kultury oraz mediów. Jest to drugi lokal w Szczecinie i okolicach oraz trzeci w Zachodniopomorskiem, który posiada ten certyfikat. Droga do jego otrzymania jest bardzo długa. Trzeba spełnić szereg warunków.

- Żeby dostać tę rekomendację, trzeba być co najmniej rok członkiem Slow Food - tłumaczy Andrzej Buławski, prezes Stowarzyszenia Slow Food w Szczecinie. - Ale też trzeba krzewić ideę "slow food", a ta idea to przede wszystkim smacznie i zdrowo karmić swoich konsumentów, w oparciu o produkty regionalne, lokalne, nasze miejscowe.

The Lavender

i

Autor: Grzegorz Kluczyński The Lavender

O to, żeby było smacznie i zdrowo, dba szef kuchni, który czuwa nad wszystkim i dba o każdy szczegół.

- Podajemy zdrowo i przede wszystkim to, co sami chcielibyśmy zjeść i podać swojej rodzinie i dzieciom - mówi szef kuchni, Adam Krzymkowski. - Testujemy zawsze wcześniej nasze produkty. To co się nadaje, dopracowujemy i dodajemy do karty. Jako szef kuchni mam wolną rękę.

Okazuje się, że taki samodzielny szef kuchni, cieszący się zaufaniem właścicieli to ogromny atut.

- To jest rzadko spotykane, żeby szef kuchni miał wolną rękę - zauważa Damian Korbel, jeden z właścicieli The Lavender. - Naszym zdaniem, tak właśnie powinno być, szefowie kuchni powinni mieć wolną rękę, bo wtedy faktycznie mogą pokazać swój talent. Od początku stawialiśmy przede wszystkim na jakość, a ludzie coraz bardziej doceniają właśnie jakość i coraz bardziej propagują zdrowe odżywianie, więc tym bardziej chcieliśmy iść w tym kierunku.

Trudno się z tym nie zgodzić. W kuchni The Lavender dominują wyłącznie świeże i naturalne produkty, pochodzące od lokalnych dostawców. Tutaj nie ma miejsca na półprodukty i konserwowaną żywność. I to jest klucz do sukcesu restauracji, a tak prestiżowe wyróżnienie, jakim jest rekomendacja Slow Food, jest w tym przypadku w pełni zasłużone.

The Lavender

i

Autor: The Lavender The Lavender

Restauracja The Lavender wine&kitchen mieści się w Dołujach pod Szczecinem, przy ul. Bławatkowej 2. Więcej szczegółowych informacji o restauracji i jej ofercie można znaleźć na stronie internetowej thelavender.pl.

Slow Food to organizacja założona w 1986 roku przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego we Włoszech, jako opór przeciwko rosnącej popularności barów typu fast food. Z biegiem czasu rozprzestrzeniła się na 50 krajów i obecnie zrzesza ponad 80 tysięcy członków. Siedzibą organizacji jest miejscowość Bra w Piemoncie, we Włoszech, gdzie pracuje około 100 osób, natomiast lokalnymi oddziałami Slow Food na całym świecie kieruje dodatkowo 800 wolontariuszy. W Polsce rekomendację Slow Food posiada obecnie 30 restauracji, w tym 3 w województwie zachodniopomorskim.

The Lavender

i

Autor: Grzegorz Kluczyński The Lavender

Artykuł sponsorowany