Gęsina na Świętego Marcina, czyli gdzie zjeść dobrą gęś w Zachodniopomorskiem? [RESTAURACJE, ADRESY]

2016-11-10 21:43

Rozpoczynająca się 11 listopada akcja "Gęsina na Świętego Marcina" to coroczne wydarzenie mające na celu promocję tej narodowej potrawy. Biorą w niej udział restauracje w całej Polsce, także w Szczecinie i województwie zachodniopomorskim. Gdzie można wybrać się i skosztować gęsiny przyrządzonej przez najlepszych szefów kuchni? Sprawdźcie!

Chociaż blisko 90 procent produkowanej w Polsce gęsiny eksportowane jest do Niemiec, to coraz trudniej wyobrazić sobie 11 listopada bez pieczonej gęsi. Gęsina staje się coraz popularniejsza, jej spożycie wciąż wzrasta i powoli staje się ona symbolem Dnia Niepodległości - tak jak w USA pieczony indyk jest symbolem Święta Dziękczynienia.

Slowfoodowa akcja "Gęsina na Świętego Marcina" odbywa się już po raz ósmy. Z każdą edycją dołączają do niej kolejne restauracje. W tym roku w naszym regionie zgłosiło się do niej 6 restauracji z Zachodniopomorskiego, które w swoim menu proponują gęsinę pod różnymi postaciami. Wśród nich znalazły się także dwie restauracje ze Szczecina.

Akcja potrwa do 4 grudnia.

Przeczytaj również: Jak lodowy pałac... czyli szczecińska Filharmonia w spocie reklamowym. Wygląda rewelacyjnie! [WIDEO]