odchudzanie

i

Autor: Shutterstock

Warto wiedzieć!

Dieta bulionowa idealna przed wakacjami. Schudniesz w 21 dni! Wystarczy pić to codziennie

2023-06-14 13:18

Dieta bulionowa zyskuje na popularności przed wakacjami. Ta dieta odchudzająca pozwoli zrzucić zbędne kilogramy. Dieta bulionowa jest bardzo prosta: wystarczy stosować się do kilku zasad. Cykl odchudzania trwa w tym przypadku tylko 21 dni. Na czym polega dieta bulionowa i kto może ją stosować? Poznajcie zasady tej diety odchudzającej.

Dieta bulionowa - na czym polega, co się je?

Dieta bulionowa to jeden z najmodniejszych trendów żywieniowych, szczególnie przed wakacjami. Ta dieta redukcyjna trwa 21 dni i pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Na czym polega dieta bulionowa? Jej podstawą jest długogotowany bulion bez soli, mięsny, np. na bazie chudej wołowiny lub drobiu z kośćmi a nawet drobiowymi nóżkami lub rybny, którego podstawą są całe, chude ryby.

Z założenia, w ciągu tygodnia diety powinno wystąpić 5 dni opartych na 3 posiłkach i 2 porcjach bulionu oraz 2 dni, w których pijemy wyłącznie wywar – 6 szklanek dziennie lub 5 szklanek + 1 posiłek. Dni bardziej restrykcyjnych nie wolno stosować dzień po dniu. Kolacja powinna być zjedzona do godz. 19.00.

Dietetyczka ostrzega jednak, że tak poprowadzona dieta może być niebezpieczna dla zdrowia. - Wariant, w którym 2 dni w ciągu tygodnia pijemy tylko bulion to już głodówka a nie dieta. Przy tak dużych restrykcjach utrata kilogramów jest naturalna, jednak po jej zakończeniu szybko możemy zauważyć tzw. „efekt jo-jo” - ostrzega Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food. W opinii ekspertki lepiej więc stosować cykl 3+2 (posiłki + bulion) przez cały tydzień.

Istotne jest, by posiłki przygotowywać na bazie zalecanych produktów białkowych z dodatkiem wskazanych warzyw, owoców oraz tłuszczów. Na liście produktów zalecanych znalazły się m.in.:

  • chuda wołowina i wieprzowina,
  • drób,
  • jaja,
  • ryby,
  • sałata, ogórek, pomidor, kapusta, brokuł, kalafior, jarmuż, kalarepa, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, rukola, cykoria, cukinia, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por,
  • jabłko, owoce jagodowe, melon, cytrusy, kiwi, granat,
  • awokado,
  • olej kokosowy,
  • orzechy (wykluczone są orzeszki ziemne), pestki,
  • oliwa z oliwek, zioła, przyprawy, ocet jabłkowy, mąka migdałowa i kokosowa,
  • woda,
  • herbata, kawa (bez mleka i cukru).

Z kolei na liście produktów zakazanych w diecie bulionowej są:

  • mleko i nabiał,
  • produkty zbożowe,
  • wszelkie rodzaje cukrów i słodzików,
  • soja,
  • orzeszki ziemne,
  • warzywa skrobiowe i strączkowe,
  • większość owoców (dozwolone są wyłącznie te, które wskazano w składnikach dozwolonych),
  • alkohol.

W przypadku każdej diety redukcyjnej ze względu na ograniczenie kalorii, w pierwszym tygodniu diety możemy odczuwać osłabienie oraz bóle głowy, ponieważ organizm „przestawia się” na nowy sposób odżywiania - ostrzega również Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Dieta bulionowa - ile można schudnąć?

W wariancie diety bulionowej, w którym codziennie zjadamy 3 posiłki i wypijamy 2 porcje bulionu, łączna dawka energetyczna powinna wynosić minimum 1500 kalorii. 

Ile można schudnąć na diecie bulionowej? - Prawidłowe tempo utraty masy ciała to ok. 1 kg na tydzień. Tylko taki proces chudnięcia oraz prawidłowe „wychodzenie z diety” po uzyskaniu oczekiwanych efektów pozwoli uniknąć ponownego przybrania masy ciała - przypomina Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Przyjmując, że cykl diety bulionowej trwa 21 dni, można w zdrowy sposób schudnąć 3 kilogramy!

Dieta bulionowa - przeciwwskazania

Dieta bulionowa nie jest dla każdego! Istnieją pewne przeciwskazania, których nie należy lekceważyć. - Dieta bulionowa jest odpowiednia wyłącznie dla osób w pełni zdrowych, które chciałby zredukować masę ciała. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży, dzieci, sportowcy, a także ci, którzy cierpią np. na: nadciśnienie tętnicze, czy dnę moczanową. Znaczna zawartość białka zwierzęcego i wykluczenie warzyw strączkowych sprawia, że nie jest też odpowiednia dla wegetarian. Z uwagi na niską kaloryczność oraz ograniczenie węglowodanów w pierwszych dniach trwania diety powinniśmy szczególnie obserwować nasz organizm - podkreśla Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.

Sonda
Jak dbasz o swoją formę?