Dieta bulionowa - na czym polega, co się je?
Dieta bulionowa to jeden z najmodniejszych trendów żywieniowych, szczególnie przed wakacjami. Ta dieta redukcyjna trwa 21 dni i pozwala zrzucić zbędne kilogramy. Na czym polega dieta bulionowa? Jej podstawą jest długogotowany bulion bez soli, mięsny, np. na bazie chudej wołowiny lub drobiu z kośćmi a nawet drobiowymi nóżkami lub rybny, którego podstawą są całe, chude ryby.
Z założenia, w ciągu tygodnia diety powinno wystąpić 5 dni opartych na 3 posiłkach i 2 porcjach bulionu oraz 2 dni, w których pijemy wyłącznie wywar – 6 szklanek dziennie lub 5 szklanek + 1 posiłek. Dni bardziej restrykcyjnych nie wolno stosować dzień po dniu. Kolacja powinna być zjedzona do godz. 19.00.
Dietetyczka ostrzega jednak, że tak poprowadzona dieta może być niebezpieczna dla zdrowia. - Wariant, w którym 2 dni w ciągu tygodnia pijemy tylko bulion to już głodówka a nie dieta. Przy tak dużych restrykcjach utrata kilogramów jest naturalna, jednak po jej zakończeniu szybko możemy zauważyć tzw. „efekt jo-jo” - ostrzega Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food. W opinii ekspertki lepiej więc stosować cykl 3+2 (posiłki + bulion) przez cały tydzień.
Istotne jest, by posiłki przygotowywać na bazie zalecanych produktów białkowych z dodatkiem wskazanych warzyw, owoców oraz tłuszczów. Na liście produktów zalecanych znalazły się m.in.:
- chuda wołowina i wieprzowina,
- drób,
- jaja,
- ryby,
- sałata, ogórek, pomidor, kapusta, brokuł, kalafior, jarmuż, kalarepa, papryka, rzepa, szparagi, szpinak, rukola, cykoria, cukinia, seler naciowy, cebula, czosnek, pietruszka, rzodkiewka, por,
- jabłko, owoce jagodowe, melon, cytrusy, kiwi, granat,
- awokado,
- olej kokosowy,
- orzechy (wykluczone są orzeszki ziemne), pestki,
- oliwa z oliwek, zioła, przyprawy, ocet jabłkowy, mąka migdałowa i kokosowa,
- woda,
- herbata, kawa (bez mleka i cukru).
Z kolei na liście produktów zakazanych w diecie bulionowej są:
- mleko i nabiał,
- produkty zbożowe,
- wszelkie rodzaje cukrów i słodzików,
- soja,
- orzeszki ziemne,
- warzywa skrobiowe i strączkowe,
- większość owoców (dozwolone są wyłącznie te, które wskazano w składnikach dozwolonych),
- alkohol.
- W przypadku każdej diety redukcyjnej ze względu na ograniczenie kalorii, w pierwszym tygodniu diety możemy odczuwać osłabienie oraz bóle głowy, ponieważ organizm „przestawia się” na nowy sposób odżywiania - ostrzega również Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.
Dieta bulionowa - ile można schudnąć?
W wariancie diety bulionowej, w którym codziennie zjadamy 3 posiłki i wypijamy 2 porcje bulionu, łączna dawka energetyczna powinna wynosić minimum 1500 kalorii.
Ile można schudnąć na diecie bulionowej? - Prawidłowe tempo utraty masy ciała to ok. 1 kg na tydzień. Tylko taki proces chudnięcia oraz prawidłowe „wychodzenie z diety” po uzyskaniu oczekiwanych efektów pozwoli uniknąć ponownego przybrania masy ciała - przypomina Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.
Przyjmując, że cykl diety bulionowej trwa 21 dni, można w zdrowy sposób schudnąć 3 kilogramy!
Dieta bulionowa - przeciwwskazania
Dieta bulionowa nie jest dla każdego! Istnieją pewne przeciwskazania, których nie należy lekceważyć. - Dieta bulionowa jest odpowiednia wyłącznie dla osób w pełni zdrowych, które chciałby zredukować masę ciała. Nie powinny jej stosować kobiety w ciąży, dzieci, sportowcy, a także ci, którzy cierpią np. na: nadciśnienie tętnicze, czy dnę moczanową. Znaczna zawartość białka zwierzęcego i wykluczenie warzyw strączkowych sprawia, że nie jest też odpowiednia dla wegetarian. Z uwagi na niską kaloryczność oraz ograniczenie węglowodanów w pierwszych dniach trwania diety powinniśmy szczególnie obserwować nasz organizm - podkreśla Natalia Chybzińska, dietetyk, catering dietetyczny Kukuła Healthy Food.