Popeyes Louisiana Kitchen jest amerykańską siecią restauracji typu fast-food. Powstała w 1972 roku w Nowym Orleanie. Obecnie ma ponad 3700 lokali w Stanach Zjednoczonych i 30 krajach na całym świecie. Sieć działa na zasadzie franczyzy. Specjalizuje się w smażonych kurczakach w panierce, co oznacza, że stanie się główną konkurencją dla KFC i McDonalds. W menu Popeyes znajdują się również kanapki, burgery, owoce morza i desery.
Jak informuje branżowy portal dlahandlu.pl, w ciągu najbliższych 10 lat sieć planuje otwarcie blisko 600 lokali w Czechach, Rumunii i w Polsce. Pierwsze polskie restauracje Popeyes mają zostać otwarte w Warszawie, we Wrocławiu, a także w Szczecinie. Nastąpi to prawdopodobnie jeszcze w tym kwartale.
Na razie nie wiadomo jeszcze, gdzie zostanie otwarta restauracja Popeyes w Szczecinie. Wszystko wskazuje jednak na to, że będzie to jedna z dużych galerii handlowych, gdzie głównie działają tego typu lokale.