Od początku wakacji do 17 lipca pracownicy zachodniopomorskiego sanepidu skontrolowali 131 lodziarni, z czego w 46 pobrano próbki lodów do badań. W 13 przypadkach próbki lodów były kwestionowane z powodu przekroczenia bakterii Enterobacteriaceae. W większości przypadków dotyczyło to lodów z automatu.
- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej w zakresie nadzoru nad skutecznością tych procesów - tłumaczy Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
Przeczytaj również: Uważajcie, co pijecie! Bakterie E. Coli w wodzie niegazowanej! GIS wycofał ją ze sprzedaży!
Ponadto w punktach objętych kontrolą sprawdzono stan sanitarno-techniczny lokali. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości wystawiane były mandaty. Nałożono 8 mandatów na kwotę 1250 zł. Karą zostały objęte następujące nieprawidłowości:
- Brak czystości, brak segregacji w urządzeniach chłodniczych
- Kartony z waflami do lodów trzymane na podłodze
- Brudne podłogi, szafy, kosz na odpady bez pokrywy
- Bałagan w otoczeniu obiektu
- Brak środków do dezynfekcji
- Środki spożywcze i sprzęt produkcyjny przetrzymywane na podłodze
- Przechowywanie otwartych sosów niezgodnie z deklaracją producenta
- Przeterminowana polewa do lodów
W związku z nieprawidłowościami i przekroczeniami w wynikach badań lodów wydano dwie decyzje zakazujące produkcję i wprowadzanie do obrotu lodów. Ponadto polecono przeprowadzić w zakładach procesy mycia i dezynfekcji, a także wzmóc nadzór nad ich skutecznością oraz przeprowadzić szkolenia pracowników w tym zakresie.