Masowe zatrucie w firmie pod Szczecinem. Chorzy zjedli zapiekankę?

i

Autor: Shutterstock Co najmniej 30 osób pracujących w firmie w Mierzynie pod Policami zgłosiło objawy zatrucia po zjedzeniu zapiekanki z makaronem i kurczakiem, zdj. ilustracyjne

Chodzi o 30 osób

Masowe zatrucie pod Policami, część osób trafiła do szpitala! To przez zapiekankę?

2024-10-24 13:54

Co najmniej 30 osób pracujących w firmie w Mierzynie pod Policami zgłosiło objawy zatrucia po zjedzeniu zapiekanki z makaronem i kurczakiem. 8 z nich zostało hospitalizowanych, a postępowanie wyjaśniające w tej sprawie wszczął miejscowy sanepid w Policach. Poszkodowany zakład obsługuje zewnętrzna firma cateringowa.

Masowe zatrucie w Mierzynie pod Policami

Zjedzenie zapiekanki z makaronem i kurczakiem mogło być przyczyną masowego zatrucia w zakładzie pracy w Mierzynie pod Policami - informuje PAP. Zgłoszenie w tej sprawie wpłynęło do miejscowego sanepidu we wtorek, 22 października, ale dotyczyło na początku 16 osób, z których 8 trafiło do szpitala. W środę liczba chorych wzrosła już do 30, ale nie wiadomo, czy to już wszystkie poszkodowane osoby - nasza redakcja nadal czeka na aktualne informacje w tej sprawie.

W zakładzie, który korzystał z zewnętrznej firmy cateringowej, trwają czynności kontrolne, które polegają m.in. pobraniu wymazów z powierzchni roboczych, drobnego sprzętu produkcyjnego i od osób wydających posiłki. Pracownicy sanepidu analizują również próbki samego jedzenia, w tym zapiekanki z makaronem i kurczakiem, którą jadły wszystkie chore osoby.

Kontrola w firmie cateringowej

Firma cateringowa przygotowująca posiłki trafiła pod nadzór Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

- Dokonano kontroli tego obiektu w zakresie nadzoru nad żywnością oraz żywieniem i nadzoru epidemiologicznego. Podczas kontroli zebraliśmy wywiady epidemiologiczne od pracowników tego zakładu zaangażowanych w produkcję i od tych, którzy mogli mieć kontakt z tymi produktami spożywczymi. Pobrano też materiał do badań laboratoryjnych od pracowników oraz pobrano materiał do badań z miejsc produkcji w kierunku patogenów, które wywołują zatrucia i zakażenia pokarmowe – powiedział PAP Grzegorz Galiński z Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Zatrucia na wakacjach